Șeful ONU avertizează că vine „o iarnă a nemulțumirii mondiale”. Soluția propusă în fața liderilor lumii 

de: Cătălina Burghelea
20 09. 2022

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a avertizat, marţi, pe liderii lumii cu privire la riscul unei ierni „a nemulţumirii mondiale”, din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, de la războiul din Ucraina la încălzirea globală. Șeful ONU susține că situația ameninţă viitorul şi destinul planetei noastre.

ONU: „Lumea noastră este în pericol”

Antonio Guterres a oferit o evaluare sumbră asupra viitorului într-un discurs ținut la reuniunea anuală a ONU de la New York. Comentariile sale au loc în timp ce Europa se confruntă cu primul său conflict militar major de după Al Doilea Război Mondial, o revelație care a descoperit fisuri în rândul puterilor majore cu privire la modul de răspuns în fața Rusiei și de sprijin pentru Ucraina.

„Criza puterii de cumpărare se dezlănţuie, încrederea se fărâmiţează, inegalităţile explodează, planeta noastră arde” şi „suntem blocaţi de o uriaşă disfuncţie mondială”, a avertizat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii la nivel înalt a Adunării generale a ONU. „Aceste crize ameninţă viitorul însuşi al umanităţii şi destinul planetei noastre. Să nu ne facem iluzii. Suntem pe o mare agitată. O iarnă a nemulţumirii mondiale se profilează la orizont”, a atenţionat oficialul Națiunilor Unite.

Soluția oferită de Antonio Guterres

În pofida numeroaselor pericole, comunitatea internaţională este „paralizată”, a relatat acesta, evocând „ameninţarea unor divizări periculoase între Vest şi Sud”.

„Divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional, subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice”, a explicat Guterres, subliniind că „nu putem continua aşa”.

„Comunitatea internaţională nu este pregătită sau dispusă să abordeze marile provocări ale epocii noastre”, a constatat șeful ONU, afirmând că „nicio provocare globală majoră nu poate fi reglementată de o coaliţie a celor doritori, ci avem nevoie de o coaliţie a lumii”, a conchis liderul organizației.

Multiple crize care afectează omenirea

În 24 februarie 2022, armata rusă a invadat Ucraina, după aproape cinci luni de acumulare militară treptată de-a lungul granițelor fostului său vecin sovietic. Războiul Rusiei, care durează de peste 200 de zile, a exacerbat o criză alimentară globală deja tensionată de provocările climatice și a perturbat lanțurile de aprovizionare.

Pe lângă conflictul ruso-ucrainean, șeful ONU a îndemnat liderii mondiali să abordeze criza climatică, inegalitatea de gen și sărăcia extremă. Acesta propune politici care promovează pacea în întreaga lume.